Vastuullisuus

Halu olla osana muutosta kohti parempaa vaateollisuutta ja omalla toiminnalla lisätä kotimaisen työn sekä vaatteiden arvostusta ovat tärkeimpiä ajatuksia Studio Sieluisan perustamisen takana. Yrityksen alkutaipaleella olen keskittynyt erityisesti tuotesuunnitteluun, kotimaiseen tuotantoon, materiaalivalintoihin sekä läpinäkyvään ja avoimeen viestintään. Matka on vasta alussa ja vastuullisempi vaateteollisuus vaatii suuria muutoksia vallitseviin toimintatapoihin. Alle olen koonnut ajatuksia ja faktoja siitä, miten Studio Sieluisa toimii tällä hetkellä.

Tuotesuunnittelu

Suunnittelen pitkäikäisiä vaatteita, joita rakastan ja käytän myös itse. Studio Sieluisan tuotteissa yhdistyvät kauneus ja mukavuus. Ne ovat suunniteltu tuomaan helppoutta ja hyvää oloa käyttäjänsä arkeen monikäyttöisyydellään ja ajattomuudellaan. Kaikki lähti liikkeelle yhdestä loistavasta perusmallista, josta on syntynyt useampi mekko- ja paitamalli pienillä kaavan muutoksilla ja lisäyksillä. Tuotesuunnittelussa olen yrittänyt ottaa huomioon myös sen, että harva meistä mahtuu joka kohdasta yhteen kokoon. Tämä perustuu omaan kokemukseeni, sillä omat mittani asettuvat kolmeen eri kohtaan standardin mukaisessa mittataulukossa. 

Materiaalit

Tuotteissa käytettävät materiaalit ovat valikoituneet ympäristöystävällisyys, mukavuus ja pehmeys edellä. Tähän ei ole mitään täydellistä ratkaisua ja seuraan mielenkiinnolla uusia innovaatioita. Suurin osa Studio Sieluisan tuotteista valmistuu tällä hetkellä eurooppalaisesta TENCEL lyocellista, Ecovero viskoosista ja luomupuuvillasta. Jokaisen tuotteen alta löytyy tarkat tiedot materiaaleista ja valmistuksesta.

Ompelu

Studio Sieluisan tuotteet valmistuvat Porvoon Hamarissa omissa käsissäni sekä pienissä erissä espoolaisessa ompelimossa. Toisin sanoen voit olla täysin varma siitä, kuka on valmistanut vaatteesi ja millaisissa työoloissa. Tuotteet valmistuvat tilausten mukaan sekä pienissä erissä, jotta vältytään ylituotannolta. Pienenä toimijana pystyn tarjoamaan henkilökohtaista palvelua sekä muokata ja korjata tuotteita asiakkaiden toiveiden mukaan, mikä myös omalta osaltaan lisää vaatteen käytettävyyttä ja arvostusta.

Tuotteiden laatu ja ompelujälki ovat ylpeyden aiheitani. Kehitän ja uudistan tuotteita rohkeasti aina, kun koen sen jollain tavalla pidentävän tuotteen käyttöikää. Pyrin hyödyntämään kaiken kankaan, leikkuujätteet mukaan lukien. Tällä hetkellä kankaiden ylijäämäpaloista valmistuu hiusdonitseja sekä mekkojen vyöt.

Avoimuus ja läpinäkyvyys

Haluan omalla toiminnallani lisätä vaatealan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Olen alusta alkaen yrittänyt jakaa Studio Sieluisan matkaa mahdollisimman rehellisesti ja kertoa avoimesti, mitä vaatteiden valmistaminen vaatii. Uskon, että kotimaisen työn ja vaatteiden arvostus lisääntyy, kun kuluttaja pääsee osallistumaan ja näkemään kulissien taakse. Tähän kuuluu myös avoin puhe hinnoista ja hintarakenteen avaaminen. Studio Sieluisan hinnoittelusta voi lukea Instagramissa, mutta tulen tulevaisuudessa tuomaan hintarakenteen näkyviin myös verkkokauppaan.

Tulevaisuus

Yksi suuri unelmani tulevaisuutta varten on kehittää kiertotaloutta tukevia palveluita. Korjausten ja muokkausten lisäksi haluan tarjota vaatteiden vuokrausta sekä mahdollisesti jonkinlaista Take back -palvelua, jotta yritykseni vastaisi tuotteiden elinkaaresta kokonaisuudessaan.

Suunnitelmissani on kääntyä vastuullisuusasiantuntijan puoleen, jotta voin jatkossa sekä kehittää toimintaa että viestiä vastuullisuuteen liittyvistä aiheista entistä paremmin.

Jos sinulla on kysyttävää toiminnastamme tai haluat esittää toiveita tulevaisuutta varten, voit olla yhteydessä sähköpostitse isabella@studiosieluisa.com.

Kirjoittaja: Isabella Suutari, Studio Sieluisan perustaja ja yrittäjä

Piia Selinkoski on laatinut toiminnastamme kestävyysraportin opinnäytetyön muodossa. Löydät sen täältä: Studio Sieluisa kestävyysraportti 2023